E800: Juui Dolittle

Photobucket 

: 28 April 2012.
: Lagi-lagi bola, 2-0 dah woit.
: Bihun Goreng & Spritzer Mineral Water.
: Tee Shirt & Pants.
: Live Streaming; Malaysia VS Sri Lanka.
: Fix You - Coldplay.

Dalam sibuk-sibuk mengejar dateline, saya masih sempat untuk menghabiskan siri ini yang berbaki enam episod pada waktu itu. Tiga episod pertama saya sudah tengok lama dulu, tapi terhenti dek kerja yang menimbun. Yeaa, my bad. Balik kepada siri Juui Dolittle ini, antara sebab saya memilih untuk menonton cerita ia adalah disebabkan oleh ketiga-tiga tunggak utamanya - Oguri Shun (beliau dah kahwin bulan lepas, huhu) Inoue Mou (heroin Hana Yori Dango) dan juga Narimiya Hiroki (salah seorang tunggak dalam cerita Honey and Clover).

Juui Dolittle mengisahkan tentang Tottori, seorang doktor haiwan bermulut puaka yang memiliki klinik sendiri. Beliau yang memegang pada prinsip, pet care means business. Beliau hanya akan merawat haiwan tersebut jika pemiliknya bersetuju untuk membayar kos rawatan yang dikemukakan- selalunya mahal. Tajima Asuka, telah bersetuju untuk bekerja dengan Tottori bagi melangsaikan hutang beliau terhadap Tottori yang telah merawat kuda kesayangannya, Asuka Miraei. Cerita ini turut menfokuskan kepada Hanabishi Masaru, rakan sekuliah Tottori (orang yang selalu mengelarkan Tottori, Dolittle) yang merupakan seorang doktor haiwan terkenal tapi menyimpan rahsia yang beliau tidak mampu untuk melakukan pembedahan dek trauma. 

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Kalau mengikut review yang saya baca, ramai yang kata cerita ini membosankan. Tapi tidak pada saya. Jujurnya, susah untuk mencari sebuah drama yang memberikan fokus kepada dunia veterinar. Tapi tidak pada cerita ini. Ianya superb. Drama ini memberi lebih pengetahuan kepada pencinta-pecinta haiwan dalam memahami sikap haiwan, pet terutamanya. Kalau mengikut prinsip Tottori Sensei, saya akui beliau memang kejam. Tapi selepas menonton beberapa episod, saya sedar kenapa dia ada prinsip begitu. Nak tahu? Tengoklah.

Meeting you was the biggest joy in my life. 

Drama ini juga buat saya rindu pada Chubby, arnab putih yang pernah saya pelihara tiga tahun lepas. Elok tamat sahaja episod berkenaan arnab, saya tersedar sendiri kenapa Chubby begitu baik dengan saya. Perhatian yang saya bagi, buat ia selesa dengan saya lalu dia selalu tahu bagaimana untuk menceriakan hari-hari saya. Drama ini juga buat saya rasa yang one day fine, saya akan kembali membela seekor arnab. Pasti. 

Endingnya buat saya tersenyum seorang. :)

E799: Hero

Photobucket 

: 25 April 2012.
: Hati ingat kerja, mata tengok bola.
: Mineral Water Cactus & Bihun Tomyam Ayam.
: Long Sleeve Shirt & Tracksuit.
: Live Streaming; Barcelona VS Chelsea.
: Pencinta Terbaik - Sofaz (OST Cinta Kura-Kura)

Naskhah ini mengambil masa yang agak lama untuk saya habiskan, bukan sebab tak seronok tapi sebab terlalu banyak kerja yang lebih penting untuk saya utamakan. Jadi, saya sekadar selak-selak buku ini bila mana otak saya sudah terlalu tepu dek ayat-ayat English. Tak tercerna jadinya. Mujur ada Hero, buat selingan minda supaya otak jadi segar sikit.

Hero, salah satu buku keluaran Lejen Press yang menampilkan lima buah cerpen tulisan lima orang penulis yang dua daripadanya merupakan penulis-penulis indie yang saya sukai. Rasanya, orang boleh teka kot siapa gerangan penulisnya. Buku ni saya grab di Vanggey Mart, salah sebuah tempat yang menjual buku-buku keluaran Lejen Press. Yer, nampak pelik sebab beli buku di kedai mamak tapi itulah dia kenyataannya. Disebabkan cerpen yang ada dalam naskhah ini hanyalah lima, jadi bolehlah nak tulis review satu persatu. Tapi macam biasa, tak details punya review. Nak details, beli dan bacalah. :)
  1. Dua Jalan di Kuala Lumpur tulisan Shahir - Kisah dua sahabat baik, Adib dan Nizam yang terpisah dan kemudiannya bertemu kembali. Tapi, pertemuan mereka unik - ada darah dan airmata. 
  2. Bandar Seri Korupsi tulisan Fikri Misti - Ini kisah masa depan dan mengunakan teknik imbas kembali, lalu ia buat saya jadi pening-pening lalat sikit dalam usaha nak memahami isi cerita. Ini kisah Tuan Ricky yang mempercayai mitos berkenaan Fountain of Youth lalu dia menyuruh anak buahnya untuk mencarinya.
  3. Hero yang paling Hero tulisan Brader Leplep - Ini kisah tak logik sebenarnya, lebih kurang macam cerita waktu budak-budak yang bermain anak patung perang dengan alien. Yang menariknya, walaupun kisah pengembaraan Afka dan Eddy ini merupakan kisah fantasi semata-mata tapi penulis berjaya untuk membuatkan saya rasa macam benda itu real. Superb. 
  4. Obligatu tulisan Bozu - Kisah ini lebih kurang seperti Coffee Mix 3 In 1. Ianya kisah tentang seorang aku yang sedang kalah dengan arus kehidupan. Kisah seorang aku yang cuba belajar bangkit dari kesilapan silam. Kenapa saya kata ianya seperti Coffee Mix 3 In 1? Sebab ia kaya dengan tulisan membangkitkan semangat dan juga masih mampu untuk buat kamu ketawa. Gelak pun ya. :)
  5. Nuansa Atma Adiwira tulisan Lord Zara - Satu-satunya kisah yang digarap oleh bunga kembang mekar. Kisah tentang Anuar Hafuza yang sedang mencari dirinya sendiri ditemani oleh bapanya dan juga Aisyah Merdeka. Konklusinya, ini kisah mencari diri dalam diri. Dia harus kenal diri dia sendiri, sebelum dia kenal orang lain.  
Pendek cerita, naskhah ini berbaloi untuk dimiliki. Ianya kisah membina imaginasi, ada juga menasihati diri, memberi motivasi juga  cuma mungkin ada satu dua tempat yang memerlukan sedikit penapisan, untuk golongan-golongan lebih muda. Ya, saya kuno sikit, apa boleh buat. 
Kalau satu hari nanti awak jadi hero, jadilah hero yang tak tinggal solat. Hero yang macam ni adalah hero yang paling rare sekali di muka bumi. Tak guna kalau awak jadi hero setakat di kaca tv mahupun di mata manusia kalau di sisi pencipta awak jauh dariNya - Aisa Linglung.

E798: The Busy Week

Photobucket

Assalamualaikum. 

Sebenarnya, saya sedang menghadap FYP report tetapi keadaan otak yang semakin tepu membuatkan saya beralih kepada penulisan blog. Errr, nak mengadu nasib di blog sendiri kejap. Sigh.

  1. Yes, itu adalah keadaan workstation saya untuk beberapa hari ini. Actually, keadaan ini since buka semester lagi tapi ini keadaan paling teruk. Nampak kemas? Errr, sebenarnya di belakang laptop itu ada timbunan nota-nota year two, journals yang belum habis dibaca dan juga dua tiga contoh report untuk rujukan. 
  2. Saya harap keadaan ini tak akan membuatkan tahap rabun saya meningkat. Ameen.
  3. Minggu kritikal sebab Jumaat ni kena submit 1st draft report tapi semuanya masih kelam-kabut. 
  4. Blackmores - Buffered C. Saya mula mengambil suplemen ni sejak saya gagal untuk menguruskan kehidupan seperti seorang manusia normal biasa yang bangun pagi dan tidur pada waktu malam. Badan saya selalu kalah dengan kegilaan hidup seorang student, jadi saya ambil itu untuk memperkuatkan sistem antibodi saya. Harap ianya membantu. 
  5. Gian dadah tetapi tak punya wang lebih untuk membelinya. :(
  6. Enam minggu lagi untuk diusahakan sebelum semuanya selesai. Doakan moga perjalanan ini dipermudahkan. Ameen dan terima kasih. 
  7. I need a vacation! Seriously, saya rasa mahu ke pulau sebaik sahaja semua ini berakhir. 
  8. PBAKL, harap-harap saya diberi kesempatan untuk pergi ke satu-satunya event tahunan yang wajib saya sertai. Saya dah ada listed booth yang saya kena pergi dan grab buku-buku mereka. Kena!
  9. Missing adriana bambam like crazy. Haha, saya tahu itu tajuk lagu. Ngeee. 
Lately, saya kerap rindu. Rindu itu, rindu ini. Rindu serindu-rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

E797: Wanita Besi

Gimme a minute, I just want to share this video.



Saya redha, and I believed in His plans. - Wany Ardi 

Dalam ini, kamu akan jumpa kasih sayang seorang ibu pada anaknya, kasih sayang seorang suami kepada isterinya, dan kamu akan nampak di mana indahnya cinta bila cinta itu benar-benar datang dari sudut hati yang langsung tak ternoda.

Paling penting, kamu akan nampak di mana letak kasihNya Allah kepada hambanya. :')

When you love somebody, you will learn to accept the flaws and the imperfections of each other in building the strength of the love itself - video caption.

E796: Keep On Going

tiba-tiba.
jalan ini jadi payah.
banyak liku.
duri berterabur.

sakit.
bangkit.
sakit lagi.
lagi.
dan lagi.

yang kalah, aku. 

fall seven times, stand up eight. *pemujuk hati

E795: Buku Conteng Jimi

Photobucket 

: 6 April 2012.
: Selesema... huhu.
: Air Kosong & Mee Maggi Kari Meletup.
: Maxi Pyjamas.
: Cartoon Network - Toonlicious.
: Selamat Tinggal Penderitaan - Iklim.

Lagi review buku? Alamak! Makin banyak kerja, makin kerap pula saya membaca.

Selepas Buku Conteng-Conteng Edisi Pertama dan Edisi Kedua yang diterbitkan sendiri oleh saudara Fadhli Hamdan, kali ini muncul Siri Buku Conteng Jimi terbitan PTS Pop yang baru sahaja release pada bulan Mac lepas. Saya mengikut perkembangan berkenaan dua buah buku ini di facebook page sejak penulisnya memaklumkan menerusi blog beliau. Dan pada 29 Mac yang lalu, beliau telah membuka tawaran untuk menjadi pemilik pada 50 buah naskhah terawal. Sebagai salah seorang peminat conteng-conteng, haruslah saya membeli dan malam itu juga saya siap membuat tempahan. Dan semalam, sampul Pos Ekspress berisi kedua-dua buah buku selamat menjengah ke pintu rumah.

Jimi dan Raksasa Misai & Jimi Dalam Akibat Jambul Alif.

Cerita ini berkenaan Jimi seorang pelajar lemah yang berhasrat untuk mendapat 5A untuk peperiksaan pertengahan tahun setelah dijanjikan dengan hadiah sebuah basikal oleh ayahnya. Mendengarkan janji si ayah, Jimi melancarkan misi untuk mencapai hasratnya itu. Di samping itu, Jimi turut bersaing dengan kembarnya, Mimi yang jelas lebih bijak daripadanya. Banyak idea-idea menarik yang dikemukakan Jimi dalam usaha untuk mendapat 5A, malah dia turut dibantu oleh Jason dan Ganesh. Jimi juga mempunyai seorang musuh iaitu Alif. Malah Jimi juga tidak berapa menyukai seseorang sehingga timbulnya idea untuk melukis komik Raksasa Misai. 

Jujurnya, Jimi membawa saya jauh ke satu zaman yang sudah lama saya tinggalkan dulu.

Photobucket Photobucket Photobucket

Untuk saya yang sudah lama meninggalkan alam persekolahan, buku ini banyak mengingatkan saya tentang aktiviti-aktiviti di masa kecil saya. Mengingatkan saya pada permainan-permainan dahulu, pada kawan-kawan sekolah rendah saya dahulu. Ahhh, rindu. Dan untuk adik-adik, saya rasa buku ini sangat bagus untuk mereka juga. Pertama, sebab buku ini tidak membosankan. Kedua, buku ini turut mengandungi tips-tips belajar yang dikongsikan oleh Mimi kepada Jimi dan ketiga, buku ini turut dipenuhi dengan nilai-nilai yang harus diterapkan kepada adik-adik kita terutamanya. Orang kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Menghabiskan kedua-dua buku ini dalam masa kurang  2 jam, dan saya tak puas berulit dengan lukisan-lukisan cantik ini. Nak lagi, please! 

Quick Update #6

Assalamualaikum. 

Sementara menunggu drama Cinta Buat Emelda, dan sementara kepala saya tengah pening sebab memandang ribuan huruf menerusi MS Word, saya ambil kesempatan ini untuk membuatkan update ringkas. 

  1. Mid-term break saya bermula Sabtu lepas, sepatutnya. Tapi saya masih berada di Ipoh, berusaha menyelesaikan kerja setakat mana yang saya mampu sebab kalau balik rumah, fokus senang lari. Untuk mid-term break terakhir (insyaAllah, saya harap sangat) jadi apa salahnya berkorban sedikit. Enjoy detik-detik jadi seorang pelajar, itu kata lecturer saya. 
  2. Seharian menghadap MS Word menyiapkan Business Plan dan report FYP secara berganti-ganti. Bosan Business Plan, saya buat report FYP. Begitulah sebaliknya, untuk sehari ini. Sambil-sambil itu, sempat juga laundry baju dan juga kemas bilik. Fuhhhhhhh, bilik kemas otak pun tenang berkerja.
  3. Review buku yang tak sudah-sudah bukanlah bermakna saya langsung tak punya kerja untuk diselesaikan. Lumrah saya, I need to read everyday. At least setengah jam atau satu bab setiap hari pun dah cukup memadai buat saya. Kadang-kadang saya curi-curi membaca bila otak saya sudah tak mampu berfikir. Again, saya ini penagih dadah tegar. Dadah dalam versi saya adalah bahan bacaan. 
  4. Dalam timbunan kerja yang sangat banyak, sempat juga membawa kaki ke Aeon Station 18 (yang baru dibuka 29 Mac lepas) semalam. Berniat nak pergi pada hujung minggu tapi cancel mengenangkan orang-orang Perak ni tengah perak (pe - bunyi PE-ning) lagi tengok shopping mall besar. Eh, tumpang lalu orang-orang perak. Hehe. Kawan pergi, dia kata sangat sesak macam ulat sampah. Kalau saya ada kat situ pada hujung minggu lepas, sure keseronokan akan bertukar menjadi kesengsaraan.
  5. Paling penting, ada Daiso di sana. Wooot, wooot. Ada Tako Tao jugak. Hip hip hooray.
  6. Saya tak ada shopping apa pun, sekadar membeli dua barang penting di Daiso dan juga empat utas gelang charity bernilai dua ringgit malaysia setiap satu di Cotton On. 
  7. Cinta Buat Emelda adalah satu-satunya drama yang menjadi hiburan saya setiap hari, buat masa ini. Jadi, saya rasa sudah sampai masa untuk saya berundur.  
Siapa bekerja keras dia dapat habuannya. life is tough, no doubt - itu status kawan sekelas saya di Facebook, saya suka jadi saya copy and paste. :D

E794: Heroin

Photobucket

: 04.07PM.
: Seharian mengulit assignments.
: Jus Tembikai & Nasi Putih - Keli Bakar + Cendawan Goreng.
: Tee Shirt Putih Seluar Hitam.
: TV3 - Bella Calamidades.
: Malam Ini - Bo Amir Iqram.

Lagi satu sudut bilik yang dipenuhi buku dan majalah.

Buku ini saya beli bersama-sama dengan Kopi, jadi memang sudah agak lama sebenarnya. Kalau nak ikutkan kronologi pembelian, sepatutnya baca buku ini dahulu sebelum baca IFall tapi disebabkan ada kawan nak baca, jadi saya pinjamkan. Nak memupuk semangat membaca pada kawan-kawan, apa salahnya bagi pinjam kan? Senyum.

Heroin merupakan buku tulisan Amal Hamsan yang diterbitkan oleh Lejen Press. Buku ini mengandungi 10 buah cerita yang bermacam-macam tapi berpaksikan pada satu jantina yang sama iaitu Heroin. Kebanyakan watak di dalam Heroin adalah watak perempuan yang kuat kononnya, yang mencari bahagia sendiri. Ini kisah-kisah perempuan yang kalah - kalah pada takdir, kalah pada ketentuan yang menyakitkan, kalah pada orang-orang yang disayangi. Kalau kamu mengimpikan cerita yang berakhir dengan and they live happily ever after, saya nak cakap awal-awal yang kamu tak akan jumpa pengakhiran begitu di dalam ini. Mungkin sebab itulah yang buat saya tension. No, tension bukan sebab tak best. Tension sebab penulisnya mampu mengarap cerita-cerita sebegini tanpa mengundang rasa bosan saya. 

Saya paling suka cerita Indikasi - cerita yang memperlihatkan watak utamanya yang lagak seorang lelaki, yang menyimpan rasa sayang pada kawan baiknya sendiri. Ini cerita cinta ala-ala teragung jugalah kot, saya rasa bila mana seorang perempuan itu sanggup mati untuk orang yang disayangi kerana dia tahu andai dia hidup sekali pun, HIV akan menjadi penghalang antara mereka. Saya suka cara dia menunjukkan rasa sayangnya tanpa perlu dia berkata, aku menyintai kamu. 

Pendek kata, banyak juga cerita yang boleh saiko kepala otak saya. Betul.

E793: Oh, IFall lagi.

Photobucket 

: 1 April 2012.
: April, please be nice. ;D
: Mirinda Strawberry & Chezy Wedges.
: Maxi Pyjamas.
: TV3 - Alamak, Tujuh Hari Lagi.
: Biar Sampai ke Bintang - Asmidar.

Sila abaikan sisi sarat di sudut meja tulis saya - beri tumpuan pada buku. :)

Lagi buku indie, sengih. Kali ini, saya mahu bercerita tentang sebuah naskhah berisi 180 helaian mukasurat terbitan Kerat Studio. IFall merupakan siri pertama dan mempunyai empat lagi siri yang bakal menyusul untuk Antologi IRise: The Chronologies, dengan tagline fall aplenty, rise wholeheartedly. Untuk siri pertama yang berjudul IFall ini memuatkan kispen, puisi dan juga komik - juga terdapat karya yang berbahasa Inggeris yang berkisarkan tentang kejatuhan hati-hati manusia.

Menyelusuri aksara demi aksara, saya terkesan juga dengan satu demi satu kisah yang dipersembahkan sehinggakan sampai satu tahap, saya rasa hati saya makin sempit dan terus menyempit dek sebak dan kerinduan pada orang yang telah menjadi sejarah saya sekali gus mampu menjana bahasa jiwa-jiwa saya hinga terhasilnya puisi satu hari ini. 
Untuk cinta pertama yang tak jadi. Bukan aku rindu kamu cuma kadangkala aku teringat. -Penghuni Ruang Kecil, Rifa Johan.
Lalu A=A dan B=B dan C2 tidak akan wujud. - A + B = C2, Zoul Yazix.
Patutkah aku menyalahkan memori kerana ada kau, atau patutkah aku salahkan hati ini yang sudah memilih kau? - Kertas Putih, Khrlhsym.
Burung kertas. Sudahlah jatuh, dipijak pula - Burung Kertas, Izza.
Anggap sahaja aku mimpi-mimpi yang tak pernah dan tak mungkin jadi realiti. Indah, seronok, bahagia, tapi tiada pernah berlaku senyatanya. Yang semalam hanya sekali. Takkan ada lagi. - Fizzle, Fza Ibrahim.
Kalaupun malam nanti aku masih sasar di pembaringan, kurangnya aku masih ada rindu untuk dijadikan teman. - Satu Hari Dalam Seribu Satu Rasa, Hana Ahmad.  
7 Eleven, Hantu Masa Lepas, Koyak, Tanpa Akhir, Cahaya, Ini Bukan Luka dan Tamat antara kispen-kispen lain yang berjaya menarik perhatian saya juga. Pendek kata, kebanyakan karyanya mampu menyentuh hati saya, hingga mampu menerbitkan rasa rindu pada yang telah pergi. Saya mengenang masa lalu bukan lagi untuk diratapi, tapi buat kekuatan diri. Jatuh berkali-kali bukan bermakna mati. Bukan. Percayalah. 


i alway hope that it's you!