E756: Tulis Cinta Dalam Hati

Photobucket 

: 01.27AM.
: Malam.
: Rindu nak tengok Encik BB. Adeh.
: Kisses... huuuu.
: Maxi Pyjamas.
: Cerekarama TV3; Sebelum Lima Perkara.
: Gemuruh by Faizal Tahir.

Tulis Cinta Dalam Hati tulisan Salina Ibrahim, yang merupakan salah seorang daripada penulis kegemaran saya. Buku ini saya sambar waktu terlihat kelibatnya di rak buku Popular dua bulan lepas. Disebabkan ada tugasan, jadi saya pilih novel ini untuk dibaca sebab nipis sahaja. Yelah, ada novel yang tebal-tebal yang dibeli lagi lama dari itu tapi saya simpan dulu sebab takut tak terkejar dek tugasan. Novel kalau dah sedap dihadap, susah nak ditinggal. Sengih.

Home sweet home, kata orang. Tiada tempat yang paling nikmat selain rumah sendiri. 263

Ada orang kata, bosan asyik baca kisah berkenaan cinta. Tapi mungkin yang berkata tu tak sedar yang kita hidup dalam dunia ini memang berasaskan cinta. Pendek akal pun iya juga kot. Cinta itu kan besar maknanya, besar ruang lingkupnya. Cinta pada Allah SWT, cinta pada nabi, cinta pada keluarga dan saudara, cinta pada buku, bukankah itu semua juga dipanggil cinta? Senyum sinis. Dan kisah kali ini membawa saya menyelusuri kisah Umairah yang mencari cinta pada orang di sekelilingnya. Orang kata, dia kaya dengan kasih sayang sebab dia ada tiga ayah dan tiga ibu tapi dia sikit pun tak merasai kasih sayang itu, malah dia membawa dirinya jauh dari cinta itu. Dalam erti kata lain, Mai menafikan kasih sayang keluarganya itu kerana dia berprasangka buruk.

Keakraban tidak boleh dinilai dengan hubungan darah semata-mata. Keakraban boleh tercetus kerana dasar percaya dan mempercayai. 226
Kita tidak boleh memilih adik-beradik. Adik-beradik itu didatangkan kepada kita dengan segala macam perangai dan seribu satu karenah. Kita terima mereka seadanya. Kita jangan buat musuh dengan mereka. Mereka didatangkan kepada kita bagi lengkap-melengkapi satu sama lain. Mereka adalah pelengkap kita. 265
"Mak tidak penat buat perkara yang sama dari dahulu sampai sekarang?" Umairah bertanya. Emak tergelak kecil dan menjawab, "Tidak akan rasa penat, apabila kita buat dengan penuh kasih sayang, demi orang yang kita sayang." 267

Dulu, saya juga pernah mempersoalkan ini. Kenapa saya mesti jadi anak perempuan sulung dalam keluarga, kenapa tidak hanya saya seorang sahaja? Ya, bunyinya agak tamak di situ. Saya tak pernah ada jawapan tu sampailah saya habiskan bacaan buku ini. Saya baru sedar yang Allah bagi adik perempuan pada saya sebab Dia tahu yang saya tak kuat untuk pertahankan keluarga saya seorang diri. Adik perempuan saya boleh naik angin tak semena-mena kalau ada yang bercakap mengenai keluarga kami sebab kadang-kadang cerita itu kedengaran agak tak berasas sebab adik saya gagah perkasa. Saya ini gagah sahaja tapi tak cukup perkasa. Dan Dia juga mungkin nak bagi chance pada saya merasai hantaran langkah bendul. Gelak kuat-kuat. Kalau adik lelaki kahwin dulu, saya tak dapat apa pun. Kan? Gelak lagi. 

Ia bukan kisah berkenaan aku cinta kau, kau cinta dia dan dia cinta orang lain. Ini kisah berkenaan cinta terhadap ahli keluarga sendiri yang mana kita tidak diberikan pilihan sama ada untuk mengasihi ataupun tidak melainkan kasihkan saudara kita itu semata-mata. Bak kata pepatah, air dicincang tak akan putus. Teruk mana pun bergaduhan, kasar mana pun melawan kata, pasti akhirnya kita akan duduk semeja dan saling berbicara sampai tak sedar waktu. Indahkan berkeluarga. Senyum.

Malam nanti ada perlawanan hidup mati Harimau Muda menentang Bahrain untuk Kelayakan Olimpik 2012. Go, go anak-anak rimau. Tapi jujurnya, saya rindukan gerak lincah kapten Skuad Sukan Sea 2011. Aduhai la, rindu pula pada anak orang.

E752: Untuk Sehari Lagi

Photobucket

Saya jatuh cinta pada design kulit buku ini. Suka.

Malam ni, saya nak marathon menulis review-review novel yang yang sudah selesai dibaca. Kenapa? Sebab saya akan pulang ke Ipoh dan buku-buku ini akan ditinggalkan di rumah. Kalau dah kat sana nanti macam mana saya nak bercerita tentang buku-buku ni kan? Alamatnya, wassalam la. Sengih. Okey, buku ini juga saya dah tamatkan bacaan dari sebelum Aidiladha haritu lagi. Tapi, macam biasa saya tak ada mood nak buat review sebab saya terus baca novel lain pula. Banyak lagi novel yang menunggu giliran untuk dibaca. Dan tadi, lagi tiga buah buku datang menjengah rak saya. Alahai.

Untuk Sehari Lagi merupakan karya dari Mitch Albom yang bertajuk For One More Day yang dialihkan bahasa dan diterbitkan dalam Bahasa Melayu oleh PTS Litera. Apakah yang akan kita lakukan sekiranya kita diberikan peluang melalui semula satu hari bersama orang yang kita sayang, yang sudah pergi? Itulah tema yang diangkat oleh novel ini. 

Semasa kecil, Charley Benotto diberikan pilihan untuk menjadi anak ayah ataupun anaak ibu dan Benetto memilih untuk menjadi anak ayah sehinggalah si ayah pergi meninggalkan keluarga mereka. Sejak itu, Benetto terpaksa menjadi anak ibu. Kisah ini bermula bila Benetto yang kehilangan ibunya ketika dia menghadiri pertandingan besbol. Dia tidak sempat untuk berjumpa dengan ibunya untuk kali yang terakhir. Dan kekecewaan itu diikuti dengan perpisahan antara dia dan isterinya dan juga majlis perkahwinan anak perempuannya yang berlangsung tanpa kehadiran Benetto. Kecewa dengan hidupnya, Benetto mengambil keputusan untuk membunuh diri dan ketika inilah muncul semua watak ibunya yang dia yakini sudah pun mati. Peluang sehari bersama ibunya digunakan sebaik-baiknya oleh Benetto untuk memahami setiap perintah dan perilaku ibu terhadapnya. 
Kadang-kadang, ceritanya mudah sahaja, dan kadang-kadang,  sebabnya pedih dan menyayat hati. Tapi  di belakang setiap cerita kamu sentiasa ada cerita ibu kamu, sebab cerita kamu  bermula daripada ceritanya. -M/S243
Cerita ini sebenarnya mahu memberitahu kita bahawa kasih ibu adalah kasih yang benar-benar ikhlas, yang tak ada tolok bandingnya ada muka bumi ini. Bagaimana adanya seorang ibu di belakang kita walaupun ada ketikanya kita menolak kehadirannya. Selain itu, kisah ini juga berkisarkan hubungan suami isteri, dimana ada ketikanya bila perasaan sakit hati dan marah menjadi raja dalam hati dan pada saat dan ketika itulah mereka seharusnya belajar untuk menyintai perkahwinan mereka sendiri; mengingatkan saat-saat indah bagaimana mereka boleh berakhir dengan perkahwinan. 

Agak berat kisahnya tapi alhamdulillah mampu dicerna dengan baik.

E751: Hati Emak

Photobucket 

: 12.21AM.
: Lembap, sejuk dan nyaman.
: Langkah kita baru bermula, go Young Tigers.
: Air Kosong & Rocky Chocolate.
: Tee Shirt Putih & Pants Kelabu Asap.
: TV2; Malaysia (1) VS Indonesia (0) 
: Pelita by A.P.I

Satu gol untuk mendiamkan satu stadium.

Puas, itu sahaja yang saya mampu ucapkan bila wisel penamat berbunyi. Saya nak tengok mereka menang sebab saya nak mereka runtuhkan ego tuan rumah. Bukan saya benci, cuma saya tak suka dengan cara tuan rumah melayan pasukan kita. Saya terkilan bila tengok atlet-atlet kita di'boo' oleh mereka di kaca televisyen. Bukan dalam bola sepak saja, tapi hampir semua sukan saya rasa. Kalau tak boleh hormatkan kita pun, sekurang-kurangnya hormatkan sedikit bendera kita dan lagu kebangsaan kita. Untuk mereka, kalau tak boleh nak hormatkan orang lain, jadi jangan mengharap orang lain hormat pada anda. Peace.

Okey, ini entri untuk review buku bukan review sukan. Fine. 

Ini adalah siri Mat Despatch terakhir, setakat ini. Diari Mat Despatch - Hati Emak kali ini bercerita tentang Idlan Rayyan yang terpaksa untuk memilik antara dua iaitu memenuhi permintaan emaknya yang mahukan dia pulang ke kampung untuk menghadiri majlis kahwin sepupunya atau menghadiri ujian editor sambilan. Dia lebih terarah untuk menghadiri ujian editor sambilan, jadi dia cuba mencari jalan untuk memujuk emaknya agar membenarkan dia menghadiri ujian editor sambilan. Banyak watak-watak dari siri pertama dan kedua dikekalkan dalam novel ni. Masih ada sense of humor walaupun menggunakan Bahasa Melayu Tinggi. 

Macam biasalah, karya Bahruddin Bekri pasti sarat dengan mutiara kata berhikmah. Terlalu banyak falsafah 'otak lelaki' yang dikemukakan dalam novel ini sampai saya rasa nak letak sticky notes di setiap page. Saya rasa novel ni paling banyak sticky notes kot. Sengih.
Kamu hanya perlu memberitahu perkara sebenar kepada ibu kamu. Ibu kamu tidak perlu dipujuk dengan kata-kata dan dengan harta. Berterus terang bukan bermaksud kamu akan menyakiti hati ibu kamu, tetapi kamu sedang cuba ikhlas dengan cara yang ibu kamu mahu. Mereka sudah sayangkan kamu sejak kamu belum berupa manusia lagi. Mereka berterus terang dengan cintanya kepada kamu, dan berterus terang kepada seisi dunia yang mereka menyayangi kamu. Mereka menyayangi kamu dengan seadanya kamu. Bukan sekadar fizikal, malah kata-kata dan kemahuan kamu. Jadi, kenapa kamu tidak pernah cuba mahu berterus terang dan malah meletakkan prasangka kepada ibu kamu? Berbaik sangka, bukan hanya kepada Allah, malah kepada manusia juga dan terutamanya ibu kita. Itulah ibu, yang perlu kamu sentiasa letakkan tinggi dalam hati kamu selepas Allah dan Rasul-Nya - M/S182
Saya rasa petikan ini sudah cukup untuk menyimpulkan makna kepada semua teori yang dikemukakan Idlan Rayyan. Dia mencari sesuatu buat memujuk hati emaknya agar lembut hati tanpa sedar yang emak itulah sebenarnya kekasih yang sangat mencintai dia, tanpa pernah ada rasa ragu. Emak kita pun! Dan saya dengan ini ingin menyatakan yang saya sudah jatuh cinta dengan gaya penulisan Bahruddin Bekri ini - cerita dan watak yang biasa-biasa sahaja tapi penuh dengan falsafah kehidupan.

Ada lagi dua novel untuk direview. Sigh.

E748: Myuu Will Give Papa Her Legs

Photobucket 

: 03.48AM.

: Malam, biasa-biasa sahaja.
: Lenguh di sekitar pinggang.
: Dinner; Jus Tembikai & Spaggeti Bolognese.
: Maxi Pyjamas.
: Myuu Will Give Papa Her Legs (JDorama)
: Boku Wa Kimi ni Koi Suru by Ken Hirai.

Japanese Film again. Sigh.

Tiap kali diserang simptom-simptom PMS, penyakit M akan turut sama. Malas nak buat apa-apa pun sebab rasa tak selesa, lenguh pinggang dan sakit sikit di bahagian bawah perut. Rasa nak baring dan bergolek sepanjang hari. Jadi, saya buat keputusan untuk menonton sahaja. Saya masih memilih drama ala-ala melankolik tapi kali ini lebih kepada human drama. Bukan lagi kisah cinta, kali ini kisah kekeluargaan.

Myu no Anyo Papa ni Ageru atau Myuu Will Give Papa Her Legs adalah cerita yang diadaptasikan dari kisah benar berkenaan seorang lelaki yang bernama Yamaguchi Hayato yang berumur 25 tahun telah disahkan menghidap penyakit CIDP. Penyakit ini berkaitan dengan neuron dalam badan yang mengakibatkan Hayato tak dapat untuk mengawal pergerakan tubuh badan yang menyerang pada bahagian pergelangan tangan ke bawah dan dari lutut ke bawah. Yang sedihnya, Hayato ada isteri, Aya dan anaknya, Myuu. Hayato kena tanggung penyakit ni seumur hidup dia. Waktu mula-mula tahu yang penyakit ni tak ada ubat, Hayato dah mula putus asa nak hidup dan pernah cuba untuk bunuh diri, tapi still dia tak mampu nak bunuh diri dia sendiri. Tapi, kata-kata yang ditulis Myu di atas kertas untuk digantung pada pokok masa perayaan Tanabata itu akhirnya buat Hayato percaya, dia kena berusaha untuk terus hidup. Sekurang-kurang untuk keluarga kecilnya.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Sifat kekeluarga itu terlalu menonjol dalam filem ini. Babak bila mana Hayato akan memejamkan matanya dan cuba untuk menikmati setiap bunyi yang ada di dalam rumahnya (bunyi pinggan berlaga, mesin basuh, potong sayur, suara isteri dan anak). Pada Hayato, setiap bunyi itulah yang akan buat dia rasa dia tak keseorangan dan bunyi-bunyi itu lambang kegembiraan. 
The sound told me, "You are not alone." - Hayato.
Satu lagi pastilah berkenaan dengan anaknya, Myu. Melalui filem ini buat saya sedar sekali lagi yang kasih sayang kanak-kanak itulah yang terpaling ikhlas pernah wujud dalam hati manusia selain kasih ibu bapa pada anak-anak. Ada satu babak tu, Myuu kata yang dia nak bagi kakinya pada papanya, Hayato. Dia kata lagi, kalau dia bagi dua-dua dia akan susah nak berjalan juga jadi bagi satu pun dah okey supaya papa dia akan sembuh balik. Otherwise, kesetiaan dan kekuatan Aya sebagai seorang isteri. Walaupun dia tahu yang dia akan susah sebab Hayato tak pasti akan sembuh atau tidak, dia tetap berkeras untuk tetap setia di sisi Hayato walau apa pun yang jadi.

E747: I Give My First Love To You

Photobucket

: 06.04PM.
: Petang sudah, terik.
: Mood terumbang-ambing, PMS ouccch.
: Air Kosong & Kerepek Ubi.
: Tee Shirt Putih & Pants.
: I Give My First Love To You (J-Film)
: J-Song tapi tak tau tajuk.

Mood menonton kali ini datang secara tiba-tiba. Bermula dengan filem Syurga Cinta yang saya tonton di Astro Prima, entah kenapa saya terasa macam nak terus menonton. Jadi, saya pun mencari-cari filem atau drama best yang ada dalam external hardisk saya. Tak tahu kenapa juga, laju saja tangan saya menekan double click pada tajuk filem jepun ini dan terus saya melekat dengannya sampai ke akhirnya. Mungkin sebab kawan baik nak datang, jadi saya terasa nak menangis dan cerita ini memang buat saya menangis.

I Give My First Love To You atau dalam bahasa Jepunnya bertajuk, Boku no Hatsukoi Wo Kimi Ni Sasagu. Filem ini mengisahkan tentang Takuma, seorang budak berumur lapan tahun yang disahkan menghidap penyakit  jantung dan dijangka oleh doktor tidak akan dapat hidup melebihi 20 tahun. Masa di hospital, Takuma telah mengenali seorang budak bernama Mayu yang juga anak kepada doktor yang merawatnya. Tapi Takuma masih sedar diri. Dia tahu yang dia tak akan dapat hidup lama, jadi dia cuba untuk menjauhi Mayu. Tapi, usahanya gagal. 

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Apa yang saya suka tentang filem ini adalah berkenaan dengan watak heroinnya, Mayu. Mayu ini comel dan nakal. Dek kerana kenakalannya mengenakan staff nurse, dia kenal dengan Takuma dan akhirnya jatuh cinta. Dia sanggup belajar dengan 10 tutor semata-mata mahu lulus entrance exam untuk masuk ke Shido High School (tempat budak-budak pandai) supaya dapat satu sekolah dengan Takuma. Dia sanggup pergi merayu pada keluarga penderma jantung supaya bersetuju untuk mendermakan jantung anak mereka kepada Takuma walaupun itu adalah kawan sekelasnya sendiri. Pendek kata, dia sanggup untuk buat apa sahaja asalkan Takuma hidup. 

Living is just so bad. It’s filled with such heartbreaks like this. But, I don’t regret a thing. That I met you. That I fell in love with you. If I were to meet you again, even knowing such sadness awaits me, I’d definitely, fall in love with you again. - Mayu
Otherwise, lagu soundtrack filem ini juga sangat best. Liriknya sangat-sangat menyentuh hati dan sewaktu saya mendengar lagu ini di penghujung filem, part chorusnya telah berjaya untuk buat airmata saya jatuh teruk. Ya, itu perkataan-perkataan Jepun yang saya sangat familiar dan tahu apa maksudnya. 

Sayonara, arigatou, suki da yo, suki da yo. T____T


i alway hope that it's you!