E715: Rooftop Rant


Photobucket

: 02.44am.
: Panas terik, di luar.
: Alahai, sticky notes makin banyak bertampal di dinding.
: Lunch; Sirap & Nasi Putih + Keli Masak Sambal + Acar Timun.
: Tee Shirt Pinky & Seluar Track Kelabu.
: JDorama;100 Scene no Koi, Story 1.
: Sound from IM Facebook.


You call it boring.
You call it drama.
You call it cliche.
You call it too much spice.
As for me, I call it life.
Welcome aboard.

Hikayat bicara bumbung ini selamat saya habiskan awal pagi tadi, tatkala jam menginjak ke pukul 5 setengah pagi. Kalau nak diikutkan, saya sebenarnya mampu sahaja habiskan novel ni lebih awal tapi entahlah, terasa macam rugi pula kalau sekadar baca tapi tidak difahamkan maksud ayatnya. Jujurnya, ini bukan kisah cinta. Tapi naskhah ini membaca cerita tentang hidup, cerita tentang dua manusia berbeza yang bertemu dan saling berkongsi kisah masing-masing.

The Unwanted Trisy.
Jaded Jade in the Middle.

Kedua-duanya mahu lari dari masalah lalu masing-masing memilih puncak Wisma Topaz sebagai tempat untuk mencari ketenangan. Bermula dengan satu peristiwa, lalu mereka saling bercerita. Trisy, manusia yang tidak diambil kisah oleh keluarga sendiri dan Jade pula adalah anak tengah yang hidup dalam perbandingan antara dia, abang dan juga adiknya.

You live to find your dreams, dan jangan kau buat kerja bodoh nak end journey kau macam tu aje. Calamity dan ujian hidup kadang-kadang menduga hingga habis takat dan skala, dia tahu itu. Tapi calamity sebegitu bukan alasan untuk lari dari alam hidup ke alam lain.
Banyak yang dia belajar dari seorang Tisy. Belajar menghargai hidup, belajar menghargai orang keliling, belajar menghargai diri sendiri, belajar untuk bersyukur dengan apa yang ada, belajar untuk melihat alam keliling dengan pandangan baru. Dan semua tu berlaku di bawah sedar. Sebab kadangkala kita buta dengan keadaan sekeliling. Mata hanya tertumpu pada diri sendiri dan permasalahan yang terasa mengikat. Memang tak ada manusia yang hidupnya sempurna. Hanya cara menilai dan menerima apa yang berlaku dalam hidup itu yang akan menentukan kita nak merasa derita atau bahagia. Live well or live hell? You choose. Your Choise.
Kadang-kadaang aku terfikir. Why did all the bad things happen to me. Yang sampai buat aku fed-up nak go through the day hari-hari. Tapi bila fikir balik, kadang-kadang aku rasa aku selfish sebenarnya bila fikir macam tu. Ungrateful. Overreacting.
Kita belajar dengan ujian dan dugaan, kita membesar dengan ujian dan dugaan, kita dewasa dengan ujian dan dugaan, kita matang dengan ujian dan dugaan, kita kenal erti hidup dengan ujian dan dugaan, kita belajar untuk terus hidup pun dengan ujian dan dugaan. Dan kadang-kadang ujian dan dugaan itu bukan hanya kepayahan. Kesenangan pun satu ujian.
Wak, kalau ditakdirkan aku tak jumpa Trisy, sampai sekarang aku kerja terbalikkan burger. Dan kalau Allah takdirkan aku tak jumpa kau, memang takkan aku jejak la masjid nak join solat jemaah macam ni. Kalau tak kerana rahmat Tuhan, kita pun boleh jadi budak-budak bersepah macam tu, Wak. Ada jer antara dia orang tu yang tak nak jadi macam tu. Tapi tu la, mangsa keadaan. Nak salahkan siapa kalau tak ada tangan yang menghulur nak menolong?

Melalui bicara bumbung ini, saya macam tersedar sesuatu. Untuk menilai sesuatu, ia bergantung tentang dari cara bagaimana kita melihat sesuatu, cara bagaimana kita menelaah sesuatu dan semua itu akan terangkum dalam penilaian kita. Macam saya baca novel la. Pada saya, novel ni tak adalah membazir masa dan waktu sangat sebab untuk orang yang gila bahasa macam saya, novel adalah satu medium untuk saya belajar tentang bahasa, belajar untuk menulis dan melalui novel juga kadang-kadang mampu untuk ubah fikiran pembaca. Tapi pada orang yang tak sukakan novel, dia akan cakap novel ni membazir, sekadar mencoret kisah dongeng hikayat yang semuanya indah-indah belaka. It really depends on how you take it, bak kata Jade.

Manusia itu boleh berubah kalau dia mahu. Ini bukan soal boleh atau tidak, tapi ini soal kemahuan. Apa sahaja, kalau kita nak ia jadi nyata dan usaha untuk jadikan ianya nyata, insya-Allah, it will. Tapi apa sahaja kalau asyik fikir itu, fikir ini tapi tak buat, it's will be nothing. Cuma itulah, kita manusia. Mana mungkin kita boleh ubah sesuatu sekelip mata, macam petik jari. Tapi at least dengan usaha kita yang nak maju setapak itu bertemankan orang-orang yang sudi membantu, bukan benda mustahil untuk ia jadi kenyataan. Kan? Selangkah kita ke depan, boleh merubah seluruh masa depan kita. Insya-Allah.

There're times when strangers are like family, and family are like strangers.

E713: Juvana


Photobucket

: 01.15 am.
: Biasa-biasa sahaja.
: Konon nak karang essay 5000 words tapi...
: Bihun Sup Daging Mak Endah.
: Baju Tidur Hijau Bunga-bunga.
: Movie; Kuch Kuch Hota Hai.
: Cinta Teragung by Hazama AF9.


Juvana, drama yang main di TV3 untuk slot drama aksi kalau tak silap saya. Kalau nak ikutkan saya bukanlah pengikut setia drama ni sebab sem lepas saya agak sibuk dengan tugasan kolej dan juga urusan perniagaan. Tapi, boleh sangkut tengok bila Kedah masuk dalam episod ke-7. Itu pun sebab kena hasut dengan adik-adik yang beria-ia dok bercerita pasal si budak Kedah yang langsi dan suka cabar si botak. Terus saya start download sebab saya bukan orang yang sabar nak menonton online streaming selagi belum terdesak macam kes layan bola. Saya rela menunggu asalkan lepas tu boleh menonton tanpa tersekat-sekat. Dan sejak tu, terus saya download dari episod satu sampailah yang latest.

Mula dengan episod 1 balik, lepas tu terus tak boleh nak stop. Kira habis satu episod terus ke episod seterusnya. Dua malam jugalah saya ambik masa nak menonton sampai episod 12 sebelum tengok episod akhir di TV3 pada keesokan harinya. Sanggup tidur jam 4, 5 pagi dan ini drama ke-dua yang boleh buat saya sangkut depan laptop tanpa skip satu episod pun. Sebab cerita ni lain dari yang lain.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Banyak benda yang buat saya suka sangat drama ni.

Tak semua orang jahat tu betul jahatnya dan tak semua orang yang baik itu betul baiknya. Ada sebab kenapa Botak suka pukul orang. Dia pukul sebab pada dia setiap kesalahan tu harus dihukum, macam yang ayah dia buat pada dia. Tapi ganas-ganas dia pun tetap juga sayangkan kucing, tetap juga kuburkan Comel siap letak nisan lagi. Tak semua orang layan binatang macam tu. Dan dalam banyak-banyak watak saya paling suka kisah si Apek. Kadang-kadang, hidup yang mendesak kita untuk buat perkara yang bukan-bukan. Macam Apek, dia menipu sebab dia nak tolong mak dan adik-adik dia. Sekurang-kurangnya, dia masih punya niat untuk tolong keluarga dia walaupun jelas cara dia tu salah.

Dan mana nak cari kawan macam Apek!
Macam Panjang!

Essay 5000 words tak karang-karang lagi, sibuk dok mengarang cerita pasal Juvana. HAHA, damn!

E710: Tokyo DOGS


Photobucket

: 02.16 am.
: Kembali panas dan berbahang.
: Dah lepas garis mengantuk.
: Mee Sedap Perisa Asli & Ais Kosong.
: Baju Tidur.
: TV3; Juvana Episod 12.
: Tak Kusangka Tak Kuduga by Apit.


17 years ago, you snatched something precious from me...

Sudah masuk minggu ke-dua di Ipoh, masih lagi dalam mood cuti gara-gara kelas yang belum start. Jadi, saya menghabiskan masa dengan menonton, menonton dan menonton sahaja. Sambil-sambil tu, cari juga drama yang best-best untuk didownload. Maklum sajalah, dah guna Streamyx kembali. Apa lagi, ligatlah saya. Kalau semalam filem Melayu, hari ni kita ke Jepun pula untuk berjumpa dengan kawan-kawan saya ini.

Tokyo DOGS dengan tagline The Worst and The best Partner membawakan kisah dalam dunia kepolisan. Senang kata, genre aksi. Tapi macam biasa, payah nak cari drama Jepun yang serius 27/7 walaupun cerita tu cerita sedih atau apa sahaja. Tokyo DOGS ni mengisahkan tentang Takakura Sou yang melihat ayahnya dibunuh di hadapan matanya sendiri. Jadi, Sou berusaha untuk mencari pembunuh ayahnya yang bernama Jinno dengan menjadi seorang polis bertaraf elit di New York. Tapi sebab Sou gagal dalam tugas, dia terpaksa bertugas sebagai seorang anggota polis di Jepun dan digandingkan dengan seorang lagi polis iaitu Kudo Maruo. Dalam masa yang sama juga, Sou dan Maruo terpaksa melindungi seorang saksi dan petunjuk terakhir iaitu Matsunaga Yuki yang juga kekasih kepada Jinno.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Sou dan Marou ni memang totally different; Sou agak serius tapi kadang-kadang lawak jugak tapi Maruo pula jenis kepala gila-gila 24/7. So, mereka memang selalu bertekak perkara yang remeh temeh; makanan tak sedap, Maruo pertikaikan Sou yang asyik pakai baju sama sampai suspek Sou tak basuh baju tu dan kadang-kadang diganggu dengan mak Sou yang agak annoying, yang call Sou tiap kali Sou dalam operasi secara kebetulan. Kadang-kadang time dok pegang pistol hala ke penjenayah pun, Sou dan Maruo boleh bertekak. Sebab tu cerita ni jadi kelakar walaupun ianya bergenre aksi.

I promise I'll protect you.

Dalam cerita ni, saya boleh lihat bagaimana Sou membina kepercayaannya pada Maruo. Walaupun dia tak suka Maruo waktu first time jumpa, tapi ada ketikanya dia biarkan Maruo dengan fikiran dan tanggapan walaupun dia tahu itu sebenarnya salah. Dan dia selalu ada ketika kesalahan itu hampir memakan diri Maruo. Sou juga walaupun kadang-kadang nampak macam jenis keras kepala dan jenis cakap terus-terang tapi sebenarnya dia sangat caring. Cuma, Sou bukan jenis orang yang tunjuk perasaan caring dia kat orang lain. Maruo pula, walaupun dia cakap dia tak suka Sou tapi dia tetap ada di waktu-waktu penting bersama Sou, dia tetap bersama-sama Sou buru Jinno sebab dia tahu impian Sou cuma satu, berkas Jinno. Dan Maruo juga sanggup ketepikan rasa sukanya pada Yuki bila dia sedar yang Sou dan Yuki suka sama suka. Pity Maruo.

Now, I won't let you snatch my dearest thing from me again!

E709: Nur Kasih The Movie


Photobucket

: 11.50 pm.
: Biasa-biasa sahaja.
: Esok hari pertama ke kelas.
: Roti Gardenia Sambal Bilis & Air Kosong.
: Baju Tidur Gambar Teddy Bear.
: Movie; Nur Kasih The Movie.
: Tanpamu by Helena & Sabhi Saddi.


Ya Allah, tidak ada yang memberi kebahagiaan selain Engkau, tidak ada yang mengambil kesedihan selain Engkau...

Rasa sabar menunggu akhirnya berbaloi-baloi. Bukan sekejap saya tunggu filem ini, hampir sebulan lebih juga gara-gara kekangan waktu untuk ke panggung sewaktu filem ini ditayangkan dulu. Waktu itu masih sibuk dengan final exam dan project serta report bagai, kemudian bila balik bercuti pula terus rasa malas nak ke panggung sebab tak sure still available or tak. So, pendamkan hasrat dan sabar.

Penantian membuahkan hasil. :D


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Masih macam dulu, Nur Kasih adalah drama yang memang melekat kuat di ingatan saya. Banyak yang istimewanya tentang Nur Kasih; sinematografinya yang sangat cantik, dialog-dialog yang meresap jauh ke dalam hati dan saya rasa Nur Kasih The Movie memang penamat terbaik untuk siri drama ini. Kalau nak bandingkan cerita ni dengan apa yang saya fikir lepas tengok trailer, sumpah memang semua tekaan saya meleset. Dan seperti dulu, Adam masih menjadi lelaki idaman saya, dan kekuatan Nur Amina tetap jadi aspirasi saya.

Sakitnya menjadi seorang Aidil Hassan, yang kehilangan isteri tercinta, Aliya tetapi tetap tegar menyembunyikan kesedihannya disebalik kekuatan. Cuma kadang-kadang, berlagak kuat itu akan buat orang sekeliling kita jadi lebih risau akan diri kita lebih dari biasa sebab mereka cuba untuk tahu apa yang kita sembunyikan. Ilyas dan Mariam, tetapi Ilyas lebih menyentuh hati saya. Seorang anak lelaki yang cuba memahami keadaan dan saya rasa Ilyas cuba untuk faham keadaan ayahnya. Dan saya juga suka akan Mamat. :D

Ambillah apa sahaja kecuali dia, Ya Allah.

E707: Armageddon


Photobucket

: 01.37 am.
: Panas, bahang. huhu.
: Nak tidor tapi tak mengantuk.
: Roti Canai & Kuah Dal.
: Baju Tidur Hijau.
: Movie; Armageddon (1998)
: Armageddon Soundtrack.


Ini adalah movie kegemaran saya, sejak saya kecil lagi rasanya. First time tengok movie ni, ingat lagi pernah pinjam VCD dekat kawan satu perumahan. Sanggup kayuh basikal panas-panas, semata-mata nak pinjam movie ni dan tengok sekali lagi. Tapi, kali ni saya sanggup tunggu sejam lebih untuk download movie ni. Cerita ni memang terbaik dan soundtrack pun best-best belaka.

This movie never fails to bring me to tears.



Grace: I lied to you, too. When I told you that I didn't want to be like you. Because I am like you. And everything good that I have inside of me, I have from you. I love you so much, Daddy. I'm so proud of you.

Harry: I love you, Grace.

Grace: I love you too.

Harry: I gotta go now, honey.

Grace: Daddy, no! No, no dad, no!

Apa perasaan kamu bila semua orang bertepuk tangan sebaik sahaja bom itu meletup dan asteroid itu terbelah dua dan saat itu juga kamu tahu yang kamu sudah hilang orang yang paling bermakna dalam hidup kamu? Oh, damn. Untungnya Grace, dia tahu bila ayah dia akan pergi jadi dia berpeluang untuk mengatakan rasa sayang pada ayahnya. Tapi kita?

Oh abah, i love you.
Lepaskan lelaki yang penting dalam hidup? Kalau atas misi kemanusian, apa salahnya. Kan? :')


i alway hope that it's you!